Програм

На основу члана 13. Закона о политичким странкама (Службени гласник Републике Србије бр. 36/2009), Скупштина странке Заједно за Војводину на седници одржаној 01.11.2011. године, доноси

ПРОГРАМ

СТРАНКЕ ЗАЈЕДНО за ВОЈВОДИНУ

IПрограмски циљеви странке Заједно за Војводину јесу следећи:

 • Заступање и представљање интереса припадника и припадница (у даљем тексту: припадника) русинске националне заједнице.

 • Неговање русинског језика, писма и културе, као и очување националног идентитета.

 • Поспешивање везе припадника русинске националне заједнице с народима и народностима с којима живе, то јест с онима с којима их везује свакодневни живот.

 • Активно учешће у изградњи и очувању интереса русинске националне заједнице у земљи и иностранству у изградњи друштва социјалне правде, очувању потпуне равноправности без обзира на полну, верску или било коју другу припадност и остваривања сарадње међусобног разумевања и узајамног уважавања.

 • Активно учешће у интересу русинске националне заједнице у одржавању и изградњи правне државе као стуба савременог бивствовања заједнице и активног ангажмана у остваривању сарадње, неговања и развијања односа с регионалним и међународним организацијама у интересу Републике Србије и припадника русинске националне заједнице.

 • Окупљање чланова и чланица (у даљем тексту: чланова) русинске националне заједнице и симпатизера око спровођења програма странке и остваривања политичких циљева и подржавања тежњи друштвеног самоорганизовања и оснивања институција и удружења којима је заједнички циљ очување националног идентитета.

 • Заступљеност представника русинске националне заједнице у представничким телима, у срединама у којима живе, у судским органима и извршној власти треба да буде сразмерна заступљености припадника русинске националне заједнице.

 • Сталну борбу за бољи живот свих грађанки и грађана (у даљем тексту: грађана) Републике Србије без обзира на националну, верску и сваку другу припадност, а коју ће остварити учешћем у власти од локалног до републичког нивоа.

 • Борба против дискриминације грађана и злоупотребе положаја појединаца којим се крше људска и мањинска права, борба против завођења једноумља и дезинформисања грађана путем јавних медија и против завођења медијског мрака.

 • Заштита, очување и развој програма којим ће се обезбедити егзистенција земљорадника и опстанак и задржавање младих на селу путем инвестирања буџетских средстава у пољопривредни развој и субвениционисања домаће пољопривредне производње.

 • Афирмација мултикултурализма као основе савременог друштва.

 • Стварање и јачање институција чијим радом се остварује интеграција припадника русинске националне заједнице у друштво и њихов равноправни третман у друштву.

 • Активно учешће русинске националне заједнице у изградњи и одржавању друштва социјалне правде и смањењу јаза између богатих и социјално угрожених, као и пуна и интензивна сарадња русинске националне заједнице с другим националним заједницама и са свим друштвеним групама.

 • Афирмација равноправног економског развоја и привлачење инвестиција и стварање радних места у подручјима у којима су заступљени припадници русинске националне заједнице, укључујући и стране инвестиције.

 • Презентација и заштита културних достигнућа русинске националне заједнице и успостављање културних и економских веза у земљи и иностранству између Русина и других националних заједница.

 • Очување и заштита животне средине, као и подстицање и подршка у унапређењу и развоју еколошке свести и еколошког развоја нарочито у срединама насељеним Русинима.

II

Странка Заједно за Војводину базира своја политичка начела и деловања на напредним међународним принципима. Она се базирају на Општој декларацији о правима човека Уједињених нација. Декларација уместо аверзије и антагонизма усваја концесију и универзализам, а уместо конфронтације усваја уважавање, толеранцију и активну животну коегзистенцију са свима без обзира на веру, расу, нацију и политичко опредељење.

Странка Заједно за Војводину залаже се за поштовање различитости у Републици Србији, изражене мултиетничношћу, мултикултуралношћу, толеранцијом различитости, сарадњом на демократским и грађанским принципима и принципима цивилног друштва.

Следећи горе наведена начела, инсистирамо на пуној заштити, слободама и остваривању пуне равноправности русинске националне заједнице у Републици Србији.

III

Странка Заједно за Војводину ће учествовати на изборима на свим нивоима и борити се за своја програмска начела, за њихово остварење, сразмерно свом успеху на изборима. Национални интереси Русинки и Русина (у даљем тексту: Русина) у Републици Србији, њихово развијање и унапређење примарни су задатак деловања током учешћа у органима власти.

IV

Вредности за које се странка Заједно за Војводину залаже и бори јесу поштовање демократије и обележја Русина, историјске и културне заоставштине. Очување историјских чињеница јесте темељ на којем се Русини развијају.

V

Нарочито инсистирамо на заштити демократских права Русина у Републици Србији и на поштовању људских права Русина у Републици Србији онако како су изложена и дефинисана у одговарајућим документима Уједињених нација, и то: Општој декларацији правима човека, Међународном пакту о економским, социјалним и културним правима. Странка Заједно за Војводину ће се залагати за њихову примену у пракси.

VI

Русински језик, писмо, мултиконфесионалност аутентични су и незаменљиви у срцу сваког Русина. Они су русинско културно наслеђе, на којем ћемо инсистирати да се сачува и преноси генерацијама.

VII

Русина има у многим државама: у Украјини, Словачкој, Мађарској, Хрватској, Босни и Херцеговини. Залажемо се за обнављање веза између Русина у целом свету, за њихово јачање и изградњу заједништва и препознатљивости.

VIII

Сматрамо да наш програм и залагање имају позитиван ефекат на пријем Републике Србије у пуноправно чланство у Европској унији.

Подржавамо све облике регионалних повезивања као начина побољшања односа са суседима у складу са законима Републике Србије. Промовишемо везе и пријатељства с другим националним заједницама и међународним организацијама.

IX

Инсистирамо на томе да се принципи загарантованих индивидуалних и колективних права свих народа и народности загарантована примењују и према Русинима у Републици Србији.

X

Сталним промотивним активностима, политичким ангажманом, учешћем на изборима активно се ангажујемо на заступању интереса свих грађана и грађанки русинске националности у Републици Србији.

XI

На основу изборних резултата учествоваћемо у раду Народне скупштине Републике Србије, Скупштине АП Војводине, локалних самоуправа и месних заједница.

XII

Општа демократизација друштва Републике Србије неодвојива је потреба и неопходност друштвеног напретка.

XIII

Европска унија је приоритет и императив развоја Србије. Пуноправно чланство Србије у Европској унији циљ је који се мора испунити.

XIV

Заштита животне средине и одрживи развој не познају државне границе и наднационалног су карактера. Странка Заједно за Војводину подржава све афирмативне еколошке активности и прикључиће им се. Иницираћемо и сугерисати прекограничне активности.

XV

Циљеве утврђене овим Програмом, од заједничког и општег значаја, странка Заједно за Војводину оствариваће у сарадњи с другим демократским снагама.

Странка Заједно за Војводину неће сарађивати с оним странкама које заговарају насиље, шовинизам и нетрпељивост.

У Руском Крстуру 01.11.2011.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s